Wij hebben ervoor gekozen om door middel van certificering van de CO2-prestatieladder inzicht te krijgen in onze bijdrage aan het broeikaseffect.
Maar belangrijker nog hebben wij inzicht gekregen hoe wij actief een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van onze CO2 footprint.
Meer informatie met betrekking tot de CO2 prestatieladder kunt u vinden bij het
SKAO.
Ons
energiemanagementprogramma
is opgesteld conform de Europese norm EN 50001, waarin de structuur cyclus voor continue verbetering van de energie-efficiency in procedures is vastgelegd. Deze procedures zijn gerangschikt in de structuur van de vier invalshoeken van de CO2 - prestatieladder.
In 2022 zijn wij begonnen met het opstellen van onze CO2 footprint. Een CO2 footprint wordt altijd opgesteld over het voorgaande kalenderjaar en geeft het totaal in de absolute getallen van alle emissiebronnen in ton Co2.
Onze CO2-footprint beschrijft alle punten zoals beschreven in §9.3.1 A. t/m T van de norm ISO 14064-1 en is opgesteld met het gebruik van de
emissiefactoren. Emissiefactoren helpen bij het kwantificeren van de CO2 uitstoot en worden jaarlijks bepaald voor de omrekening van de energiestroom.
Om CO2 te besparen worden doelstellingen opgesteld ten opzichte van de uitstoot CO2 in het referentiejaar. Ons referentiejaar is 2021. De CO2 footprint is een jaarlijks document en kunt u hieronder downloaden.
Om onze CO2 footprint te kunnen verkleinen hebben wij de volgende doelstelling opgesteld.
De doelstelling m.b.t. scope 1, over een periode van 5 jaar, is onze CO2 uitstoot per ton te reduceren met 8% t.o.v. het referentjaar. Deze doelstelling heeft betrekking op de grootste emissie: diesel verbruik.
De doelstelling m.b.t. scope 2, over een periode van 5 jaar, is onze CO2 uitstoot per ton te reduceren met 8% t.o.v. het referentjaar. Deze doelstelling heeft betrekking op de grootste emissie: elektriciteitsverbruik.
De periode van 5 jaar start in 2024 en loopt tot en met 2029.
Om de bovenstaande doelstelling te realiseren hebben wij een
plan van aanpak
opgesteld. verder zullen initiatieven van de bedrijfsleiding en onze medewerkers worden onderzocht en daar waar mogelijk worden toegepast. Dit geldt zowel voor de dagelijkse werkzaamheden, de uitvoering van projecten maar ook in keteninitiatieven en in testprojecten.
Wij zullen niet opgeven voor een groeiende bewustwording van de noodzaak tot CO2 reductie bij medewerkers, ketenpartners, maatschappelijke partijen, overheden en overige belanghebbende. Wij zullen de verworven kennis omtrent CO2 -reductie transparant delen en samen met de genoemde partijen actief zoeken naar mogelijkheden om de uitstoot gezamenlijk verder terug te dringen. Wij leveren een actieve bijdrage door deel te nemen aan twee sector- en keteninitiatieven.
Voor een toelichting waarom wij voor deze initiatieven hebben gekozen,
leest u hier.